Om man ska ta bort ett bråck i ryggraden?

Min åsikt:
Fråga aldrig sådana saker på forumet. Gå till flera specialläkare i olika kliniker, helst även i olika bosättningar. Lyssna på alla åsikter och ta ett välgrundat beslut på egen hand.

Inlägget har redigeratsFearFactor - 14 aug 2011, 21:13

Inlägg: 1 000

Det beror på bråck, var den befinner sig (i vilken riktning den kom ut) storleken på ryggmärgen och storleken på bråket.

Inlägg: 726
Från: Kugesi

Inlägg: 556
Från: Novocheboksarsk

Inlägg: 3,014
Från: LFK

i övermorgon kommer det att vara fyra veckor efter att jag hade tagit bort bråket. Broken var 9,5 mm i L5-S1. Det gjorde hon i det federala centret, Soloviev opererade. vad kan jag säga - efter anestesi vaknade jag upp, men ingenting gör ont! men innan det, var benet redan taget bort, det var domningar och smärta, hon kunde sova bara i en viss position. Naturligtvis värkar ryggen nu, särskilt om jag går eller står länge. Du kan inte sitta i upp till 4 månader... någon säger att han satte sig ner en månad, men jag ska försöka hålla ut minst två, gå till Valery Alexandrovich med bilder för ett samråd, som han säger - det kommer att vara så.
allt är underbart i centrum, det är som i en saga, som om du arbetar utomlands... men efter.. skräck, skräck, i alla fall i Novikov. Ingen behöver dig, efter operationen gick hon till neurologen för en observation för att komma upp - så han sa till mig att det var här de opererade på mig, låt honom åka dit och rehabilitera. Och de betalar inte honom för mig. Traumatologen förnekade sig också - ja, naturligtvis, efter två dagar var hon på semester. Jag går till distriktspolis, men sjuklistan måste förnyas någonstans. Jag frågar - kan jag vara som fysisk behandling? såg på mig som en dåre. Jag gick till vertebrologicentret för en betalad neurologavtal, han undersökte mig, sa att till vänster, men ryggraden var något skadad, det skulle inte skada att använda FTL, och så skrev jag det i slutsatsen. Idag var jag hos distriktspolisledaren - ja, nu utsåg de dig till en fysio, gå för behandling... och dig själv? som om jag bad honom om ett lån på 100 rubel och han vet säkert att jag inte kommer att ge det tillbaka.
Tja, idag är det dags att ta bort sömmarna - traumatologen är på semester, ett moln av människor till kirurgen, alla är onda, men jag kan inte stå länge, sitta också, åkte till en annan klinik till traumatologen, och där är kampanjen en halv stad, och alla är redan ovänliga... Jag bestämde mig för att gå till akutmottagningen - att det finns något att ta bort sömmarna. så dohtur sa att han var trött. Det är bra att han fortfarande hade ett par poliser som satt på sitt kontor, annars skulle jag förmodligen ha slagit honom på huvudet med hans väska... ser du trött, men säger någonting i den Hippokratiska ed om trötthet? eller de tar inte med det just nu?
Så gör dig redo för det faktum att du måste rehabilitera hårt.

Har någon behandlat det intervertebrala bråket med en laser? effekten?

Har någon behandlat det intervertebrala bråket med en laser? effekten?
30 juni 2013 kl 07:51 Grenar
RedigeraAtt svaraAtt citera Snabbt svarformulär

Mamma har ett intervertebralt brok. På institutets vertebrologer i Kiev finns en metod för behandling - med en laser.
Google är på något sätt snålt med recensioner från riktiga människor om denna behandlingsmetod. Jag hittade en artikel som kritiserade denna behandlingsmetod, eftersom den förmodligen med tiden helt enkelt dödar brosket och leder till fusion av ryggkotorna.
Kan någon dela verkliga upplevelser? Särskilt intresserad av vad som händer över tiden (om 2-5-10 år).

Re: Har någon behandlat det intervertebrala bråket med en laser? Effekten? [Re: Mikeee]
1 juli 2013 kl 12:53 Grenar
RedigeraAtt svaraAtt citera Snabbt svarformulär

Från min egen erfarenhet behandlades jag i Pilyuiko-kliniken, det finns en komplex behandling, inklusive laser.
Jag kan säga det i första hand - speciellt. gymnastik och stressavlastande massage. Gymnastik behöver göras dagligen, inget komplicerat. Som ett resultat minskade mina hernias med hälften (före behandlingen haltade jag, det var svår smärta, nu kommer jag inte ihåg alls, jag lyfter 60 kg utan problem). Jag gjorde en MRI före och efter, efter ett tag, medan fyra läkare enhälligt skickades för operation utan alternativ.

Re: Har någon behandlat det intervertebrala bråket med en laser? Effekten? [Re: Mikeee]
1 juli 2013 kl 13:09 Grenar
RedigeraAtt svaraAtt citera Snabbt svarformulär

För 5 år sedan behandlade han i centrum för helikopterneurologi på sjukhuset i oktober.. 8 massagessessioner, till denna dag finns det inga problem.. Nu, så vitt jag vet, flyttade de någonstans till Darnitsa.

Re: Har någon behandlat det intervertebrala bråket med en laser? Effekten? [Re: Pozharsky]
1 juli 2013 kl 13:11 grenar
RedigeraAtt svaraAtt citera Snabbt svarformulär

Pozharsky 07/01/2013 12:53 skriver:
Från min egen erfarenhet behandlades jag i Pilyuiko-kliniken, det finns en komplex behandling, inklusive laser.
Jag kan säga det i första hand - speciellt. gymnastik och stressavlastande massage. Gymnastik behöver göras dagligen, inget komplicerat. Som ett resultat minskade mina hernias med hälften (före behandlingen haltade jag, det var svår smärta, nu kommer jag inte ihåg alls, jag lyfter 60 kg utan problem). Jag gjorde en MRI före och efter, efter ett tag, medan fyra läkare enhälligt skickades för operation utan alternativ.

Så du hade bara en massage eller en laser också?

Re: Har någon behandlat det intervertebrala bråket med en laser? Effekten? [Re: Pozharsky]
2 juli 2013 kl 14:49 av grenar
RedigeraAtt svaraAtt citera Snabbt svarformulär

Här är recensioner av allt detta berömd Pilyuko. Men jag plågas av flera punkter - användningen av karopain - extrakt från papaya (som är intresserade av Google, skilsmässan är fortfarande densamma), kostnaden är mycket hög för fysioterapi med träningsterapi (från 4 000 till 15 000 UAH under 10 dagars behandling). I själva verket kan du gå till kliniker magneter, ozon, lasrar, phoresis, gå till en bra instruktör LFK, såväl som nålar och igler hemma medan du spenderar 2-3 gånger mindre pengar. Så vad är fenomenet med denna Pilyuko? Jag skulle hellre gå till ett bra sanatorium.

Re: Har någon behandlat det intervertebrala bråket med en laser? Effekten? [Re: Mikeee]
2 juli 2013 kl 14:58 Grenar
RedigeraAtt svaraAtt citera Snabbt svarformulär

Så de har en laser där inte som en operation på ett bråck, utan som en fysioterapi, d.v.s. inte radikalt.

Re: Har någon behandlat det intervertebrala bråket med en laser? Effekten? [Re: SVN]
2 juli 2013 kl 15:10 grenar
RedigeraAtt svaraAtt citera Snabbt svarformulär

SVN 07/02/2013 14:58 skriver:
Så de har en laser där inte som en operation på ett bråck, utan som en fysioterapi, d.v.s. inte radikalt.

Intresserad av laser som en arbetsmetod.

Re: Har någon behandlat det intervertebrala bråket med en laser? Effekten? [Re: Mikeee]
2 juli 2013 kl 16:17 Grenar
RedigeraAtt svaraAtt citera Snabbt svarformulär

Pozharsky 07/01/2013 12:53 skriver:
Från min egen erfarenhet behandlades jag i Pilyuiko-kliniken, det finns en komplex behandling, inklusive laser.
Jag kan säga det i första hand - speciellt. gymnastik och stressavlastande massage. Gymnastik behöver göras dagligen, inget komplicerat. Som ett resultat minskade mina hernias med hälften (före behandlingen haltade jag, det var svår smärta, nu kommer jag inte ihåg alls, jag lyfter 60 kg utan problem). Jag gjorde en MRI före och efter, efter ett tag, medan fyra läkare enhälligt skickades för operation utan alternativ.

Så du hade bara en massage eller en laser också?

De gjorde allt utan operation, lasern var där för behandling. Vem talar kära, jag vet inte, för operationen vid institutet för neurokirurgi de bad om + - samma sak (titanimplantat istället för skadade skivor, fästning med plattor med angränsande ryggkotor, vilka skivor kommer att tas bort, delvis orörlighet i ryggraden). Behandlingen hjälpte mig, men ändå, jag råder dig att börja med att ladda och se efter en månad, om smärtan inte är helveten, naturligtvis.
Och det finns alla typer av ketaner - en kamp med konsekvenser och inte med en orsak.

Hur avlägsnas det intervertebrala bråket??

"Du rekommenderas starkt att ta bort det intervertebrala brok, annars kommer du snart att resa i rullstol och gå i en blöja," var ungefär domen från den medicinska rådgivande kommittén efter att ha tittat på min MRI-bilder.

"Wow utsikter," tänkte jag, plågad av smärtan som inte hade släppt mig ett ögonblick mer än en månad, och gick med på operationen.

Idag är jag redo att dela med läsarna på sajten "Vackert och framgångsrikt" kunskapen och erfarenheten av patienten som genomgick mikrodysektomi - detta är det medicinska namnet som är en av de typer av intervertebral brokskirurgi.

symtom

”Vackert och framgångsrikt” har redan publicerat en artikel om huruvida brokbehandling är möjlig utan operation. Idag kommer vi att prata om den kirurgiska metoden för behandling av bråck.

Jag kommer ihåg hur det hela började, samtidigt kommer jag att introducera dig för några symtom på ett bråck i ryggmärgsskivan.

  • De första harbingers dök upp i ungdomar. Jag var ungefär 20 år gammal när jag kände ryggsmärta efter fysisk ansträngning. Sedan den tiden plågade ryggsmärtor mig regelbundet, men var toleranta och efter vila helt stoppade. Jag skrev av allt för att ladda om.
  • Varje år blev smärta i ryggen mer intensiva och dök upp oftare. Särskilt stark var smärtan efter den tredje födelsen. Vid den tiden var jag redan lite över 30, min dotter 3 månader. En morgon blev smärtan så intensiv att jag inte kunde kliva och gå ur sängen. Den enda tvingade positionen i kroppen där smärtan var mer eller mindre uthärdlig satt. Jag hade ingen möjlighet att göra en MR-skanning för att fastställa en korrekt diagnos av min sjukdom vid den tiden. Jag tog smärtstillande medel och tog en kurs med reflexomagnetisk avkoppling av ryggraden. Jag kände mig mycket bättre, smärtan minskade och jag glömde till och med hur outhärdligt min rygg kan skada. Jag mötte andra symtom på intervertebral brok efter 3 år.
  • Smärta i korsryggen började dyka upp ofta - efter någon fysisk ansträngning. Hon tog upp sin dotter i armarna - hennes rygg gör ont, tränade med fitness - skjuter i korsryggen, satt länge vid datorn - jag kan knappast komma över.
  • Med tiden började smärtan spridas till benet. Du vet, en känsla när han skjuter i ryggen och ger i benet. Smärtan var acceptabel, men mycket frekvent..
  • Då var det en känsla av begränsad korsrygg. Jag tog en bekväm position där jag kunde röra mig. Från utsidan märktes det mycket: en kram och sned rygg. Förresten, "sköt" hon alltmer, och hennes vänstra ben värkade. Sparat av piller som tillfälligt lindrade smärta.
  • Sedan var det en cykeltur, varefter jag inte kunde röra mig normalt. Jag kom på något sätt hem, lutade mig på en cykel, låg ner och kunde inte stå upp längre.

Smärta i korsryggen, känsla av "bomullsben", fullständig domning av vänster ben, stickningar, ofta ryggvärk och oförmåga att gå normalt är uppenbara symtom på ett intervertebralt brok i ryggraden

Hur behandlades före operationen?

Naturligtvis slutade min heroiska exploatering genom smärta för att gå till jobbet, och jag hamnade i neurologi under dropparna som läkarna försökte befria mig med.

Vilken behandling föreskrevs inte för mig: intramuskulära och intravenösa injektioner, droppar, blockader, UHF, fotmassage - men smärtan varade i 3 veckor!

Jag kunde fortfarande inte röra mig normalt. Det var lite lättare bara när jag låg på min högra sida eller satt på huk. Lamness dök upp (foten slutade lyssna på mig) och rörelsernas styvhet är ett annat tecken på bråck.

Sedan fanns det en MRI, som diagnostiserades med "... herniated skiva L4 - L5, 0,7 cm." Sedan slutsatsen av VKK, som jag skrev i början av artikeln.

Jag hade följande indikationer för att avlägsna en ryggradsbråck:

  • En ersättlig smärta som inte försvinner efter konservativ behandling (vid operationen kände jag att ben och rygg inte hade upphört att skada på två månader);
  • Nerverotkomprimering (sett på MRI);
  • Pares (dysfunktion) av foten;
  • Skivbråck från 7 mm (MR-resultat).

Jag gick med på att ta bort mellanväggsbråck.

Vistas i neurokirurgi

Denna sjukdom kan kännas i alla åldrar. Även om källorna indikerar att "brockåldern" är ungefär 30 - 55 år. Efter 25 år "åldras" ryggraden, och utan förebyggande ökar risken för sjukdom.

Och efter 55 är de intervertebrala skivorna mindre rörliga, så risken för ett bråck visas.

Det första jag märkte när jag fick neurokirurgi var åldern för de som var på avdelningen efter operationen för att avlägsna det intervertebrala bråcket: vi hade en ung flicka på 18 år och en pensionär på 73 år, unga kvinnor på 30-32 år, några av dem fortfarande födde inte.

Jag syndade för att mitt bråck uppträdde efter förlossningen. Som det visade sig senare var förlossningen bara en drivkraft för att intensifiera symtomen och inte en orsak. Min kropp var disponerad för denna sjukdom..

En mikrodisektomi utfördes för alla - denna typ av operation kallas ofta ”guldstandarden” för att ta bort en herniated skiva..

Innan operationen

  • Innan operationen ges några test (blod och urin). Det är väldigt viktigt! Personligen förskjutades datumet för operationen för mig, eftersom leverproven ökades till en annan kvinna - på grund av högt blodsocker. Först efter att testerna återgått till det normala, opererades vi. Därför krävs analyser!
  • Dagen före operationen görs antibiotikatester på kvällen (repor på baksidan av händerna på vilka medicinen droppar skadar inte alls);
  • En anestesiläkare kommer till dig. Baserat på resultaten från konversationen kommer anestesi att väljas. Standardfrågor: vikt, höjd, kroniska sjukdomar, tolerans för anestesi etc..
  • På kvällen, innan operationen, är det nödvändigt att rengöra tarmarna. Du kan överlämna dig till den medicinska personalen, och de kommer att göra ett traditionellt lavemang. Du kan köpa en mini lavemang på apoteket och genomföra proceduren själv.
  • Läkaren kommer att råda dig att inte äta på kvällen före operationen och naturligtvis på morgonen. Dessutom kan du inte dricka vatten på kvällen.

Här kanske alla förberedelser från din sida.

Även nej! Speciellt för läsare av sympaty.net: innan operationen måste du ta bort lacken från naglarna, eftersom enheterna kommer att vara anslutna, och lacken kan snedvrida vittnesbörden (ingen varnade mig för detta!).

Eftersom jag hade gelpolver på naglarna tog bort nästan alla sjuksköterskor på avdelningen det med alkohol och andra improviserade verktyg. Förresten, det var roligt och åtminstone lite distraherande från oroliga tankar om den kommande operationen för att ta bort intervertebral bråck.

Borttagning av det intervertebrala bråket: hur utförs operationen?

Vad är ett bråck? Denna term hänför sig till eventuella förluster av innflammar från kaviteten. Enkelt uttryckt är en intervertebral bråck ett prolaps (utsprång) av kärnan från ryggmärgen.

Idag praktiseras ofta följande typer av intervertebral brokskirurgi:

Översatt från grekiska betyder "ektomi" avlägsnande, skärning eller skärning. " Båda orden (diskektomi och mikrodiskektomi) inkluderar ordet "disk" - operationen är associerad med ryggskivans skiva.

Om en diskektomi utförs utförs en fullständig borttagning av skivan med ett bråck.

Mikrodiskektomi involverar borttagandet av ett bråck med en liten del av skivan som den har förstört. Mikrodisektomi utförs med förstoringsapparater och specialinstrument genom ett litet längsgående eller tvärgående snitt på baksidan..

Mikrodisektomi utförs oftare och anses idag vara den mest sparsamma och effektiva typen av operation..

Laserbråckssvikt utövas också..

Många tror att laseravlägsnande av intervertebral bråck är den absolut mest skonsamma behandlingen. Men du bör vara medveten om att inte alla typer av hernias behandlas med laserförångning. Det vanligaste alternativet är att ta bort det intervertebrala bråket med en laser om bråket inte är komplicerat och den pågående smärtblockaden ger ett positivt resultat, men inte långt..

Borttagning av intervertebral bråck: recensioner

Första recensionen från mig:

Så jag hade en mikrodisektomi. Jag nådde operationen på egen hand. I det preoperativa rummet klädde jag av mig (det var bara trosor kvar), de tog på sig en hatt och lade mig på operationsbordet. Under operationen vänds patienten på sin sida.
Generell anestesi administrerades genom en dropper. Jag minns historierna om flickorna på avdelningen och väntade på färgglada fjärilar, men det började bli mörkare i mina ögon. Jag lyckades bli rädd och frågade om detta var normalt. De sa till mig att jag nu kommer att somna. Allt.

Jag vaknade på avdelningen och bekände passionerad min kärlek till barnen och min make, som satt bredvid mig och höll min hand. Hon var upphetsad, pratade mycket och var glad över att ingenting gör ont (anestesi verkade, som jag förklarades senare).

Då ville jag sova, men jag fick inte lov. Hon varade i 2 timmar och somnade. Efter sömn fick jag dricka en tesked mineralvatten med citron. Sedan smutsade hon läpparna med citron och flyttade perfekt bort från anestesi. Inte ens sjuk. Ät redan redan. På morgonen fick de stå upp med en korsett. Generellt sett är de första intrycka efter operationen positiva. Mest av allt var jag glad över att smärtan var borta och att jag kunde ligga på ryggen.

Nu recensioner om avlägsnande av det intervertebrala brok hos de som var bredvid mig.

  • Under operationen vaknade jag. Det var ingen smärta, men jag hörde läkare prata. Som jag förstod det var operationen redan slut. Jag minns hur jag fick röret ur munnen, det var lite obehagligt. Jag hostade. Då sa narkosläkaren att klämma i handen. Hon började stiga den kvällen efter operationen. Själv kunde inte urinera, var tvungen att sätta en kateter (inte smärtsam). På frågan om det är möjligt att föda efter en operation för att ta bort det intervertebrala bråket, sa läkaren att det är möjligt: ​​efter 2 månader kommer jag tillbaka till min tidigare livsstil, men jag måste vänta minst ett år med graviditet. Helen, 31 år.
  • Innan jag stod upp behövde jag bära kompressionsstrumpor. Han flyttade allvarligt bort från anestesi. Jag gick bara med stöd. Det är obekvämt att gå på toaletten när du står och också att stiga upp från ett liggande läge - först måste du rulla över magen, sedan stå på fyra och bara sedan växla ner benen på golvet. Frantsevna, 73 år.
  • Omedelbart efter operationen försvann smärtan helt. Hon rätade sig upp och började gå smidigt. Ingenstans ont. Nu (en månad har gått sedan operationen) skjuter ibland i skinkan. Mycket orolig för frågan om det intima livet. De sa att du kan försiktigt efter en och en halv månad. Anya, 31 år
  • Mitt ben skadade inte efter operationen. Läkarna sa att det var inom normala gränser - roten var fastklämd under lång tid och svullnad. Efter operationen kan du sova på ryggen, magen och på sidorna. De skrämde mig för att det bara skulle behövas ligga på magen. Efter operationen kan du inte sitta i en och en halv månad och du måste bära korsetten lika mycket. Naturligtvis begränsad fysisk aktivitet. Har fortfarande fått sjukskrivning i 60 dagar. Sveta, 35 år.

Första månaden efter operationen

Rehabilitering efter avlägsnande av det intervertebrala brok i var och en är annorlunda. Var noga med att förskriva medicinering.

Vissa börjar omedelbart gå smidigt, men känner svaghet i benen och tröttnar snabbt. Personligen kunde jag inte omedelbart räta upp, kände inte stortån. Jag var väldigt slapp (föll på foten), det var svårt att gå. Dessutom fungerade inte den vänstra fotens fot (pares av foten).

Min deltagande neurokirurg sa att det tar tid, och allt detta är normala resteffekter.

För att utveckla foten utförde jag följande övningar:

  • Hon tog ett brett bälte och, medan hon låg ner, drog foten mot sig själv;
  • Hon satte ihop benen och försökte lyfta upp strumporna. Samtidigt såg hon på läkarnas råd i spegeln och inte på fötter;
  • Mitt ben knådades varje dag och gjorde en lätt massage;
  • Jag gick varje timme i 10 - 20 minuter.

Nästan tre veckor gick, och jag kände en tå. Även om enligt många läkare inte många domningar i fingrarna försvinner alls. En liten halt kvar. Det finns ingen smärta i ryggen eller benet. Jag lägger mer tid på att ligga. Mycket snart kommer jag att genomgå rehabilitering på avdelningen för neurokirurgi.

Jag stämmer också med att avlägsnande av ryggradsbråck inte är det sista behandlingssteget, utan ett steg i ett stort komplex av ytterligare rehabilitering..

Laserbehandling av intervertebral bråck

Det uppskattas att 70% av människor i vuxen ålder lider av intervertebral skivsjukdom. Detta beror på en stillasittande livsstil och otillräcklig näring av brosk. Det vanligaste och svåraste att behandla sjukdomen är skiva herniation. Det orsakar svår smärta och kan leda till förlamning..

En brok bildas eftersom skivans fibrösa ring tunnas och förstörs. Som ett resultat av detta skjuter den massa kärnan ut utåt, pressar på nervändarna och förenar kärlen. I många fall är det omöjligt att bota ett bråck utan operation. Tidigare var det bara på detta sätt som rörelsefriheten återlämnades till patienter. Men nyligen har laserborttagning av ryggmärgsbråck använts. Denna metod för att behandla en sjukdom är mer effektiv och säkrare än kirurgi..

Vad är laserterapi?

Ljusstrålning används ofta inom medicin. Beroende på dess intensitet och våglängd har det en annan effekt på vävnaden. Små impulser stimulerar blodcirkulationen och regenereringsprocesserna, och mer intensiv strålning förstör patologiska foci. Laserbehandling för ryggmärgsbråck är baserad på detta..

Mjuka vävnader tillåter ljus att passera igenom, så denna procedur äger rum utan att störa huden. Genom ett litet hål på en plats där det inte finns några nervändar införs en nål med en speciell ljusledare. Hela proceduren äger rum under lokalbedövning och patienten kan titta på skärmen för dess framsteg. Laserbråckbehandling är särskilt effektiv i det första stadiet av sjukdomen. Under påverkan av strålning accelererar vävnadsregenerering..

Laseravlägsnande av det intervertebrala brok sker när ljusintensiteten ökar. Typ av exponering väljs av läkaren beroende på storleken på hernia, på dess effekt på ryggmärgen och nervrötterna. Efter undersökning av patienten föreskrivs laserförångning eller skivrekonstruktion.

Laserförångning

Detta är en mindre traumatisk metod för att ta bort ett intervertebralt brok. Med laserförångning förångas vävnaden i massakärnan, den minskar i storlek och upphör att skjuta ut genom den fibrösa ringen. Ljusstrålning riktas genom nålen in i kärnan, och dess intensitet regleras så att vätskan börjar förångas. Denna metod kallas också denukleation, eftersom effekten endast inträffar på kärnan, som minskar i storlek.

Hela förfarandet styrs och laserstrålning doseras. Därför orsakar inte ett sådant hernia bort komplikationer och påverkar inte den omgivande vävnaden. Patienten upplever lättnad inom 2-3 dagar efter ingreppet. Och med rätt rehabilitering, efter sex månader, är den skadade disken helt återställd.

Laserrekonstruktion

Behandling av brok i ryggraden kan ske i ett återhämtningsläge. I detta fall är ljusstrålningens intensitet lägre. Vävnader värms upp, och regenereringsprocesser startas i dem. Denna procedur kallas laserrekonstruktion. Exponeringen utförs under flera dagar, under vilken blodcirkulationen förbättras och processerna för återställande av broskvävnad stimuleras..

Regenerering fortsätter sedan under en tid. Broskvävnad växer och fyller de skadade områdena på skivan. Den mest effektiva laserrekonstruktionen efter ryggskador. Det görs för att förhindra utsprång av kärnan. Dessutom föreskrivs det tillsammans med kirurgiskt avlägsnande av en stor brok. Efter operationen stimulerar laserstrålning regenereringsprocesser och återhämtningen påskyndas..

Indikationer för laserterapi

Sådan behandling är mest effektiv i det initiala stadiet av sjukdomen, när bråcket når upp till 6 mm. En procedur för borttagning av laserbråck föreskrivs för patienter under 50 år. Vid en äldre ålder kan det vara ineffektivt, eftersom de flesta redan börjar ha degenerativa processer i vävnaderna. Laserterapi indikeras under graviditet och amning eftersom anestesi inte bör användas just nu. Sådan behandling föreskrivs också i det fall då konservativa metoder för att bli av med ett bråck inte hjälpte..

Följande symtom kan indikera behovet av laserbråckbehandling:

  • ofta svår ryggsmärta;
  • brinnande, stickande och känsla av krypande "gåsbulor" i ryggen;
  • brott mot känsligheten;
  • återkommande yrsel.

Laserbehandlingseffektivitet

En sådan procedur kan få en konkret effekt den första dagen efter operationen. Patienten känner märkbar lättnad. Detta händer eftersom laserstrålen har följande effekt på vävnaden:

  • blodcirkulation och metaboliska processer påskyndas;
  • svullnad minskar och inflammation passerar;
  • smärta försvinner på grund av en minskning av den massa kärnan, som pressade på nervrötterna;
  • ny broskvävnad växer.

Laserstrålning, förutom terapeutiskt, har också en förebyggande effekt. Efter proceduren blir de intervertebrala skivorna mer stationära och kan inte röra sig.

Förberedelse för proceduren

Laserterapi förskrivs till patienten efter undersökning av en neurokirurg och undersökning. För rätt procedur är det mycket viktigt att ha data om den exakta platsen för bråket, dess storlek. Följande diagnostiska metoder måste därför tilldelas:

  • Datortomografi;
  • radiografi;
  • EKG i hjärtat;
  • blod- och urintest.

Dessutom, före proceduren, är ett samråd med terapeuten och anestesilegen obligatoriskt för att välja det optimala anestesimöjligheten. Ät eller drick inte minst 10 timmar innan laser exponeras.

Funktioner i en sådan hernia-behandling

Vanligtvis föreskrivs en sådan terapi under 5-10 procedurer. Lindring sker inom 2-3 dagar. Men i vissa fall kan det bli en förvärring för närvarande. Detta innebär att skyddsmekanismerna har aktiverats och behandlingsprocessen fortsätter korrekt. Dessutom finns det flera funktioner i laserbråcksterapi:

  • varje procedur varar från 5 till 25 minuter;
  • från laserexponering stärks lokal immunitet och kroppens försvar aktiveras;
  • den positiva effekten fortsätter i flera månader efter behandlingsförloppet;
  • proceduren har nästan inga kontraindikationer.

Fördelarna med laserterapi

Denna metod för bråckebehandling dök upp nyligen, men har redan vunnit popularitet. I jämförelse med kirurgisk ingripande eller konservativ terapi har det faktiskt många fördelar:

  • effekten av förfarandet känns nästan omedelbart;
  • laserexponering varar 10-20 minuter;
  • sjukhusvistelse efter proceduren varar bara 1-3 dagar;
  • det finns ingen blödning, så det finns ingen risk för infektion;
  • proceduren tolereras väl i alla åldrar;
  • instabilitet i ryggradssegmenten förekommer inte;
  • alla vävnader förblir intakta, så ärr eller ärr bildas inte efter proceduren;
  • sådan behandling kan utföras på vilken som helst del av ryggraden;
  • laserexponering skadar inte omgivande vävnader och inre organ;
  • patientprestanda återställs snabbare än med kirurgiska ingrepp.

Nackdelar med förfarandet

Laserterapi är inte en radikal behandling för bråck. Utskjutningen av den massa kärnan minskar, men något. Därför är det i framtiden möjligt att ombilda ett bråck. Dessutom är nackdelen med sådan behandling att den utförs under lokalbedövning. Därför kan patienten uppleva obehag. Nackdelarna med laserterapi inkluderar dess höga kostnad. Efter att ha lärt sig hur mycket denna procedur kostar, vägrar många det. Inte alla kan hitta 50-80 tusen för behandling.

Behandlingen med laserbråck är ineffektiv hos patienter äldre än 50 år. Ett viktigt villkor för förfarandet är faktiskt lanseringen av naturliga regenereringsmekanismer. En sådan terapi hjälper dessutom om bråket fortfarande är litet, det vill säga i sjukdomens första skede.

Kontraindikationer för proceduren

Trots att laserbråckbehandling inte orsakar biverkningar och komplikationer förskrivs inte alla patienter. Förfarandet är kontraindicerat i sådana fall:

  • om patienten är äldre än 50 år;
  • om ossificeringen av den massa kärnan har inträffat;
  • med en sådan kränkning av integriteten hos den fibrösa ringen, när kärnan delvis faller ut i ryggraden;
  • i närvaro av inflammatoriska processer;
  • om patienten har symtom på ryggmärgsskada.

Återställning efter proceduren

Trots att detta förfarande är minimalt invasivt och att patienten får stå upp efter några timmar betyder det inte att du omedelbart kan återgå till din normala livsstil. Processerna för vävnadsregenerering fortsätter i flera månader efter laserexponering. För att påskynda dem och öka effektiviteten i förfarandet är det nödvändigt att följa några regler:

  • efter laserexponering föreskrivs antiinflammatoriska läkemedel, till exempel Movalis, Diclofenac eller Celebrex;
  • ha på sig en speciell stödjande korsett i flera månader;
  • efter att snittet är läkt är det viktigt att utföra de övningar som läkaren rekommenderar;
  • skarpa rörelser, hopp, vridning av ryggraden, lyfta vikter under de första 2 månaderna efter laserborttagning av bråck bör undvikas;
  • det är viktigt att ändra ditt beteende: bli av med dåliga vanor, minska vikten, flytta mer.

Vad som behövs för effektivare rehabilitering

Oftast föreskrivs laserterapi som en del av komplex terapi. Detta hjälper dig att snabbt återgå till det normala. Vanligtvis är rehabiliteringsperioden efter laserterapi 3 till 6 månader. För mer effektiv återhämtning rekommenderas att använda ytterligare behandlingsmetoder: massage, akupunktur, UHF, magnetoterapi och träningsterapi.

Efter avlägsnande av det intervertebrala brok med en laser, är fysioterapiövningar särskilt effektiva för att återhämta sig. Övningar väljs av en specialist beroende på egenskaperna för sjukdomsförloppet. De bör syfta till att stärka muskelkorsetten, som kommer att skydda mot utvecklingen av degenerativa förändringar och förekomsten av återfall av sjukdomen. Simning, övningar för att stärka magmusklerna och räta ut din hållning är mycket användbara..

Recensioner av laserterapi

Denna behandlingsmetod är fortfarande ny och inte alla vet om det. Men granskningarna av förfarandet är mestadels positiva. Patienter som fått ett hernia borttagna på detta sätt noterar att operationen var väl tolererad och återhämtningsperioden var kort. Negativa granskningar är oftast förknippade med det faktum att förfarandet inte föreskrevs i början av sjukdomen, så det visade sig vara ineffektivt. Dessutom uppstår återfall hos dem som inte ändrar sin livsstil och inte följer alla regler för rehabilitering.

Laserbehandling av ryggmärgsbråck anses vara ett mycket effektivt sätt, särskilt som en del av komplex terapi. När alla läkarnas rekommendationer följs, återvänder patienten efter ett tag helt till normalt liv.

Laserbehandling av ryggmärgsbråck: hur det går, indikationer, kontraindikationer, priser

Den ständiga utvecklingen av teknik inom medicin har också påverkat kirurgiska ingrepp för herniated skivor. De viktigaste utvecklingsprioriteringarna är minimalt invasiva och snabb återkomst av patienten till ett aktivt liv. Öppen åtkomstdiskektomi, traumatiska operationer förknippade med borttagandet av ryggraden, till exempel laminektomi, blir gradvis en saga historia. De ersattes av nästa generations operationer: mikrodisektomi, som utförs med ett mikroskop med ett minimum av snitt.

Men det finns också kirurgiska behandlingsmetoder som kan göra utan snitt alls. Detta är endoskopisk diskektomi, mikroendoskopisk intervention, samt laserbehandling av ryggmärgsbråck. Vad handlar det om? Vad innebär denna metod, vilka är dess fördelar och nackdelar? Till vem det visas och kontraindiceras, hur man förbereder sig för proceduren och hur laser skiva herniation behandlas?

Kärnan i metodiken

Det måste komma ihåg att laserterapi i syfte att påverka ett bråck faktiskt är en del av minimalt invasiv kirurgi. Och de som tror att använda denna typ av behandling kan göra utan operation alls är fel. Hur kan vi prata om en konservativ behandlingsmetod när det intervertebrala brok eller dess fragment förvandlas till ånga, och denna ånga bringas ut under högt tryck?

Avdunstning av ett bråck är ett riktigt kirurgiskt ingrepp. Men lasermetoder för förstörelse av skivbråck eller förändringar i deras struktur kräver inte de grundläggande egenskaperna för konventionella operationer och fortsätter utan snitt, utan blodförlust och smärta, och kräver därför inte införande av endotrakeal eller intravenös anestesi. Lokalbedövning är tillräcklig.

Nästa kommer att övervägas behandlingen av intervertebral bråck med laserstrålning i detalj. Men först bör du ta reda på vad den här metoden har fördelar och nackdelar..

Videoprocedur

Fördelar med laserexponering

Denna teknik har ett stort antal fördelar, men alla kommer att vara relevanta om patienten har en liten och "färsk" skivdefekt. Vilka är dessa dygder?

Följande indikatorer och argument gör lasermetoder för att påverka en patologiskt förändrad skiva till en av de bästa i vår tid:

  • den genomsnittliga varaktigheten för interventionen inte överstiger 45 minuter, detta gör att patienten kan läggas in på sjukhus i bara två eller tre dagar, och att skriva ut dagen efter ingreppet;
  • metoder har ett mycket lågt antal komplikationer, mindre än 0,1%;
  • vid laserinterventioner är det omöjligt att oavsiktligt skada rötter och andra strukturer. Patienten är under lokalbedövning och kan alltid berätta för läkaren om obehagliga upplevelser, till exempel att det fanns en känsla av "krypande kryp" i benet eller muskelryckningar. Denna kontakt gör det möjligt för neurokirurgen att vidta åtgärder omedelbart;
  • lasermetoder lämnar inte ärr på huden, och det finns ingen kosmetisk defekt;
  • eftersom det inte finns några snitt och manipulationer med ryggkotorna finns det ingen risk för instabilitet, som med klassisk laminektomi;
  • å andra sidan finns det ingen risk att få en fast enhet, som i fusionsoperationer, vilket begränsar patientens rörlighet;
  • lasermetoder för behandling av hernias kan tillämpas upprepade gånger i olika delar av ryggraden;
  • mycket viktigt är bristen på generell anestesi. Som ett resultat har förfarandet inte en hög risk som ingår i konventionella operationer hos äldre, liksom med närvaron av samtidig patologi;
  • Laserbråckreparation är kanske den säkraste metoden. Vid behov kan den användas även under graviditet och amning, eftersom ämnen för narkos som kan påverka barnet inte kommer in i en kvinnas blodomlopp.

Det finns emellertid vissa nackdelar med dessa metoder..

nackdelar

Först och främst finns det ingen stor mängd vetenskaplig information som gör att vi med säkerhet kan prata om den avlägsna perioden, eftersom tekniken används relativt nyligen. Ingen vet hur laserbehandling påverkar patientens skivstruktur efter 30, 40 eller fler år. Också:

    denna typ av behandling är inte radikal. Så om vi pratar om skivans proteser, som genomförs med stor framgång i Västeuropa, till exempel i Tjeckien, Tyskland, kan vi anta att en person får nästan en ny skiva och återvänder till rörelsefrihet. Efter lasermanipulationer har han fortfarande en gammal disk och ofta med förändrad struktur;

Indikationer för laserbehandling

I olika artiklar som ägnas åt behandlingen av komplikationer av kompression-iskemiska manifestationer av osteokondros, det vill säga utsprång och hernias, kan du läsa att indikationerna för kirurgi är:

  • ihållande smärta som inte slutar med droger;
  • utvecklingen av känslighetsstörningar med expansion av zoner;
  • progressiv svaghet i musklerna, deras hypotrofi, det vill säga utvecklingen av pares, till exempel svaghet i foten, klappande eller droppande fot, behovet av att höja benet högt. I en mildare version är detta en minskning av senreflexer, Achilles och knä, om vi talar om hernias i lumbosacral ryggraden.

Men alla dessa indikationer är relativa. Ett bråck kan behandlas med laser med framgång om och bara om patienten "passar" i regel om två sex. dvs.:

  • ett hernia äldre än 6, högst 7 månader, redan föråldrat, och mängden vatten i det är redan otillräcklig för förångning och förstörelse med en laser;
  • dess storlek ska inte överstiga 6 mm.

I praktiken står neurokirurger i Ryssland som regel inför avancerade situationer och oftast med långvariga och flera, förkalkade hernias. I detta fall kommer traditionella behandlingar att indikeras, och mikrodisektomi och endoskopisk bråckavlägsnande bör övervägas från minimalt invasiva kirurgiska ingrepp..

Kontra

Det finns ett antal förhållanden där laserstrålning kan göra mer skada än nytta. Lasertekniker för behandling av herniated skivor är kontraindicerade om:

  • i detta segment finns det en avvikelse av ryggraden i benstrukturen, till exempel närvaron av bilaterala Schmorls hernias;
  • med signifikant förträngning eller stenos i ryggradskanalen på platsen för den föreslagna interventionen;
  • enligt en röntgenstråle har MR i den intervertebrala skivan tecken på discit, dvs inflammation, och det finns tecken på spondylit i den omgivande benvävnaden i ryggkotorna.

Slutligen används inte laserteknologi när det gäller sekesterad bråck. Det är mycket oönskat att använda lasermetoder, som nämnts ovan, med stora brokstorlekar som överstiger 6 mm. Naturligtvis förbjuder ingen patienten att insistera på denna metod för behandling, men det finns en risk för ofullständigt avlägsnande av bråck, och särskilt om patienten är äldre än 50 år gammal och har tårar i den fibrösa ringen, det vill säga det finns en hög risk för upprepade utsprång och hernias i detta segment.

En absolut kontraindikation för laserbråckbehandling är förskjutning av ryggkotorna och deras uttalade instabilitet, en tumör i detta segment, även godartad hemangiom. Patienten blir bekant med den fullständiga listan över kontraindikationer vid den första utnämningen av en neurokirurg när typen av kirurgisk behandling väljs. Hur man förbereder sig för laserbehandling?

Sequestered hernia på MRT.

Förberedelse för proceduren

Först och främst är kostnaden för en sängdag i länder med hög medicinutveckling ganska hög, och därför utför patienten alla tester och studier på poliklinisk basis. Dessa inkluderar databehandling och magnetisk resonansavbildning med önskad upplösning, EKG, en allmän analys av blod och urin, ett blodsockertest, nödvändiga tester för HIV och syfilis.

Vid behov, i närvaro av samtidigt kroniska sjukdomar, kan tillstånd från lämpliga specialister krävas. Därefter tar terapeuten en slutsats om möjligheten till ingripanden på mellanvävnadsskivorna (när det gäller frånvaro av kontraindikationer).

Patienten kommer till kliniken med lämplig neurokirurgisk avdelning och en och en halv timme innan operationen. Sedan ska en neurokirurg behandlas såväl som en anestesiläkare, trots frånvaron av generell anestesi. Inför införseln på kliniken ska patienten inte äta eller dricka på kvällen, detta är en motiverad varningsåtgärd. Även i frånvaro av generell anestesi kan det förekomma en oförutsägbar reaktion på en lokalbedövning, såsom illamående eller till och med kräkningar..

Sedan klär sig patienten i sterilt underkläder och levereras till operationssalen. Ungefär en timme senare, efter laserinterventionens slut, transporteras han till observationsrummet, där han stannar kvar i 24 timmar. Du kan gå upp och gå i slutet av den första dagen, det vill säga på dagen för operationen. Som regel nästa dag utskrivs patienten hem.

Patientens position på operationsbordet.

Interventionsdetaljer

För närvarande finns det i alla länder med avancerad medicin, till exempel USA, Israel, Tyskland, Tjeckien, tre huvudmetoder för laserbehandling av herniated skivor. Den:

  • laserförångning, där en del av skivan, som är ett bråck, eller en anatomisk defekt förångas.

Under laserförångning bedövas huden, subkutan vävnad, ytliga muskler och ligament i ryggraden i det nödvändiga segmentet. Sedan punkteras en mjuk vävnad, och en ihålig halvstyv nål, stängd av en mandrin och kan böjas, passeras genom det intervertebrala hålet till den erforderliga skivan.

Efter att den nödvändiga platsen har nåtts under optisk styrning, passerar en tunn laser-LED genom den, i slutet av vilken det finns en kraftfull infraröd laser som avger en viss mängd energi. I samma rör finns också en fri kanal genom vilken de nya ångorna ska tömmas tillbaka efter att kokande vatten har trätt in i skivans brosk. Med en analogi med skjutvapen är detta en kanal för avlägsnande av pulvergaser. Det behövs så att trycket i området med högenergilaser inte ökar.

Som ett resultat minskar brockens storlek, det intradiscala trycket minskar också, och ofta på operationsbordet talar patienten om smärtsyndromets fullständiga försvinnande.

Enkelt uttryckt är förångning torkning av ett bråck med en kraftfull laser, och dess volym reduceras, medan trycket och smärtnivån reduceras.

  • Den andra typen av minimalt invasiv laseroperation - laserrekonstruktion.

I detta fall skapas inte en sådan strålning med hög energi, och bråket förångas inte utan förändrar bara diskens struktur. Lasern värmer måttligt broskvävnaden till cirka 70 grader Celsius.

Laserrekonstruktion är en mer "human" metod för behandling. Om under förångning, förstörelse och indunstning av den vävnad som inte längre är värt något inträffar, används laserrekonstruktion när det inte finns några stora utsprång och hernias, men enligt tomografi finns det många sprickor i skivan, och de kan tjäna som orsaken till framtida brott i den fibrösa ringen.

På grund av uppvärmningen av intervertebral skiva får han ett ytterligare incitament för att läka dessa sprickor. Enkelt uttryckt, skivan "fastnar ihop", och kavitationseffekten, eller bildandet av mikrobubblor, anses vara orsaken till detta fenomen. Efter denna behandling förbättrar brosket inte sin struktur omedelbart utan inom några månader. Men smärtan och risken för brokbildning bildas efter 3 månader.

Rekonstruktion är ett terapeutiskt försök att återställa en skiva under påverkan av lågströmslaserstrålning. Därför, om bråcket är stort, eller har förkalkats, eller om den fibrösa ringen redan har brustit, kommer denna metod att vara värdelös.

Postoperativ period

Trots att patienten släpps nästa dag måste han följa rekommendationerna från neurokirurg, neurolog, specialist i fysioterapi och allmänläkare så noggrant som möjligt. De viktigaste rekommendationerna är följande:

  • inom 10 dagar, i frånvaro av kontraindikationer, är det nödvändigt att förhindra den inflammatoriska processen i laser exponeringszonen.

För detta används läkemedel från NSAID-gruppen, från gruppen företrädesvis selektiva cyklooxygenashämmare av typ 2. Vanligtvis är detta (enligt INN) ketoprofen, meloxicam, nimesulid. Men under administreringen bör kontraindikationer komma ihåg, i närvaro av förvärring av erosiv gastrit och magsår i magen och tolvfingertarmen, eftersom dessa läkemedel ökar risken för erosion och blödning;

  • inom en månad efter operationen är fysiska procedurer helt förbjudna, endast absorberbara tekniker, till exempel magnetoterapi, utförs;
  • fysiska övningar kan endast användas efter en och en halv månad, du bör också vägra att besöka poolen, åtminstone under 4 veckor efter operationen;
  • intensiva laster på den manövrerade ryggraden, såsom att bära tunga saker, bilreparationer, trädgårdsarbete, är förbjudna;
  • normala belastningar i form av hushållsarbete är möjliga, men det är mycket tillrådligt att bära en halvstyv korsett i en månad efter operationen (för operationer i bröst i bröstkorgen och korsryggen). Dess roll är inte att begränsa det vanliga rörelsesortimentet, utan att förhindra oavsiktliga vassa och snabba lutningar och svängningar, vilket kan förvärra processen för vävnadsreparation efter laserintervention.

Ärr efter ryggkirurgi.

Som klinisk praxis visar, är det just att dessa regler inte följs, känslan av att vara helt frisk och leder till att patienten kräver upprepad operation på det opererade segmentet.

Ett planerat besök hos en neurokirurg, hos en neurolog, planeras vanligtvis efter två månader, samt efterföljande bildundersökningar. Detta beror på det faktum att cirka 8 veckor efter operationen sker processen med att organisera den fibrösa ringen och fysiologiskt tryck normaliseras inuti skivan. Vad gäller rekommendationerna för att följa reglerna för en hälsosam livsstil är de mycket enkla. Detta är normaliseringen av kroppsvikt, förstärkning av musklerna i ryggen och magmusklerna, det vill säga kurser i terapeutisk gymnastik och simning, regelbundna kurser för sjukgymnastik och massage.

Korsett för rygg.

I händelse av att patienten vill vara extra försiktig, så kommer han att bära en halvstyv korsett eller Shants-krage i fall av hernias i livmoderhalsryggen när man planerar betydande belastningar, till exempel vid tvätt av fönster eller sysslor. Dessa enkla enheter skyddar din rygg eller nacke från överdrivna rörelser, vilket kan vara hotande i utvecklingen av sekundära, återkommande utsprång och hernias..

Kostnaden för laserbehandling

Vad kostar denna moderna ryggradskirurgi? Naturligtvis spelar många faktorer en roll i prissättningen. De påverkas av läkarnas kvalifikationer och erfarenhet, fallets komplexitet och närvaron av ytterligare riskfaktorer, behovet av att använda vissa importerade enheter samt antalet dagar som tillbringats på sjukhus.

Priserna i huvudstäderna, Moskva och S: t Petersburg är mycket högre, men det kan sägas att perkutan förångning av den drabbade intervertebrala skivan i genomsnitt varierar från 150 till 250 tusen rubel, beroende på fallets komplexitet och den valda kliniken.

Om vi ​​tar priserna på prestigefyllda världskliniker blir de många gånger dyrare. Så att stanna i 5 dagar i Top Ihilov Clinic i Israel och borttagningsoperationen - 28 000 $, MRT - 1 500 $, för lämpliga konsultationer - från 500 $ per ena. Följaktligen kommer detta allomfattande paket att kosta cirka 30 tusen dollar. I Europa varierar priserna för laserbehandling av intervertebrala skivor från 10 till 20 tusen euro, i Turkiet och Indien - från 3 till 4 tusen amerikanska dollar. Naturligtvis är detta de vanligaste uppgifterna..

Sammanfattningsvis bör lite sägas om patientrecensioner. Det är mycket skadligt att läsa recensioner av andra patienter innan de går till operation, även en sådan minimalt invasiv. Varje person är ett separat och unikt kliniskt fall, och all negativ feedback kommer aldrig att åtföljas av en berättelse om hur patienten bröt mot läkarens recept. Kanske insåg han inte att han under den tidiga postoperativa perioden inte uppförde sig som han borde. Som ett resultat kommer svaret att vara negativt, även om behandlingen genomfördes korrekt och enligt indikationerna.

Å andra sidan kan positiva recensioner få patienten att välja just den här kliniken och denna läkare, men hans personliga situation kommer från början att skilja sig från de patienter som inte hade risk för återfall. På grundval av recensioner kan därför slutsatser göras endast när alla erbjuds exakt samma produkt, och det är osannolikt att denna metod är användbar inom medicinen.